Edetària


Om Vingården


I vinregionen D.O. Terra Alta, under en times kørsel fra Middelhavet, ligger vinhuset Edetària. Helt konkret befinder vinhuset sig i den lille by Gandesa, der ligger i de smukkeste omgivelser med bjerge og små floder. Filosofien bag vinhuset er klar; vinen skal afspejle områdets gode kvaliteter med fokus på terroir og vinmagerens egen signatur.Vinmageren Joan Angel Lliberia fokuserer meget på, at vinens terroir kommer til udtryk i sine vine. Med terroir menes den jord og det klima, hvorunder vinen dyrkes. Hos Edetària behandles jorden og naturen med stor respekt, idet vinhuset arbejder ud fra miljøvenlige principper.På samme måde som vinen er et udtryk for terroir, er den også en afspejling af den, som har tænkt den, designet den og fremstillet den. Edetària udvikler vine med deres egen karakter, og følger en meget nøjagtig proces i vinproduktionen. Men samtidig gives der også plads til improvisation og eksperimenter som følge af ihærdigheden for at skabe nye vine. Vinene fra Edetària findes ikke overalt i verden, og kun i et begrænset antal, så kreativitet er et ekstraordinært vigtigt element i vinproduktionen.Vinproduktion i Terra Alta området kan dateres helt tilbage til romertiden, hvor de to store hovedsæder lå i Tarraco og Tortosa. Normalt foregik handlen mellem disse to byer via båd på Ebro floden, men i kolde årstider og på grund af Ebro flodens hårde betingelser foregik kommunikationen mellem de to byer nogle gange på en landrute kaldet Edetana. Netop denne rute krydser Edetàrias jorde, og som en hyldest til den gamle middelhavskultur er Edetàrias navn inspireret af den gamle rute. Alle Edetàrias vinmarker ligger i dalen kendt som ”La Plana de Gandesa”. Her består jorden af sandsten og kalksten, der ligger i små klitter, hvilket giver landskabet sit særpræget udseende. Klimaet i denne dal er præget af milde temperaturer samt en begrænset og uregelmæssig nedbør.Edetària fremstiller kun vin ud fra sine egne vinmarker. Formålet med dette er at kontrollere hele processen fra start til slut. Edetària råder over 38 hektar jord, hvoraf 24 hektar går til vinproduktion. En stor del af vinstokkene er over 50 år, imens resten er 20-25 år. På markerne dyrkes de røde druetyper Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah og Garnacha Peluda, som danner grundlag for vinhusets rødvinsproduktion. De grønne druetyper Garnacha Blanca og Macabeu udgør derimod grundlaget for Edetárias uimodståelige hvidvine.

Der er ingen produkter at vise.